“Crash Kalinka” af Sigríður Larsen

“Krigsindustrien parrer sig med showbiz et voilá: Flyindustrien, det mest perfekte lille ønskebarn, enfant terrible, en overraskende og stilfuld syntese af militære procedurer og allround-sexyness” Den her bog er et CRASH som titlen så sexy varsler; referencerne til alverdens popkultur flyver én om ørerne, sproget kæmper om pladsen; spænd sikkerhedsbælterne – you are in for a ride…

“Velbekomme. Its my treat. Med venlig hilsen babyKalinka”. Jeg elskede den her vanvids debut fra dansk-islandske Sigríður Larsen, men den er ikke for sprogsarte sjæle; Det går stærkt og man skal enten koncentrere sig helt vildt eller nyde at lade sig opsluge villigt af, hvad der i bogen kaldes: Cirkus Benneweis på syre.

Forlaget Gladiator, 2020

Romanen tager os med på flere rejser (in real og i symbolsk forstand forstås). Kalinka trodser sin flyskræk og får et job som stewerdesse i charterland, crash and burn og ingen hår på huden tak. Samtidig følger vi de islandske rødder og tilblivelsen af en nation. Det er ikke sukkersødt skulle jeg hilse og sige, og kommentarerne til danskerne som kolonimagt er priceless og nådesløse fx beskrivelsen af hvordan Island bliver herre i eget hus grundet DKs besættelse:

“Der er intet behov for fadermord. Under krigen bliver kongeriget okkuperet af nazismen og tysken mens kolonien okkuperes af briterne og amerikanerne. Perfekt timing for løsrivelse. Det er lidt flabet. Er det takken. Kong Christian, lettere indigneret, synes at det er dårlig stil.”

LARSEN, CRASH KALINKA

Bogen er alt muligt; lærerig, dannende, skarpsindig, provokerende og dybt morsom. Jeg sidder på nåle klar til mere fra dette spæde forfatterskab! Bevars, den er da over the top undervejs, men det gider jeg ikke engang brokke mig over, for det er så tydeligt en del af præmissen. Velkommen om bord, husk iltmaskerne. KH Litteratur DK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: