March 27, 2020

“Bargums synder” af debutant Sofie Malmborg

[Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget]
En historisk og halvt gruopvækkende halvt fortryllende roman fra antropolog og nu forfatter Sofie Malmborg, som faldt over den historisk fandenivolske verdensmand fra det danske borgerskab anno 1700tallet: Frederik Bargum. Forlaget beskriver karakteren som en “visionær Lykke-Per og chancerytter Stein Bagger”.

En ægte stor roman! vi følger tre generationer gennem 1700tallets europæriske vilkår, visioner og politiske vanvid. Det går over stok og sten: Fra Amaliegade og store skibsplaner til hoffet i Wien med Mozart ved klaveret. Bargum vil være en stor mand og øjner pludseligt et stort potentiale i handel med slaver. I husker måske undskyldnings-debatten for nogle år siden, skal Danmark sige undskyld for at have deltaget i den såkaldte trekandtshandel (aka følgende charmerende koncept: Sejl til guldkysten i Afrika og byt varer for slaver. Sejl til De Vestindiske øer og byt slaver til sukker – og tag herlighederne med hjem til Danmark). Bølgerne skvulper og det samme gör eksistensen for Frederik og hans kone Leonora i Amaliegade.

Sofie Malmborg, Bargums Synder, Politikens forlag, 2020

Jeg vil virkelig anbefale denne bog, man forsvinder ind i den og i dén verden af kandiserede æbler, uhumske københavnergader, hestevogn gennem Europa og forandringens vinde. Jeg læser (alt for) sjældent historiske romaner, men hvilken dannelsens fryd og endda underholdning i bedste sendetid (aka hver dag i karantænen). Velskrevet og flot hold sammen på en million tråde:: Tillykke Malmborg med debuten! Stay safe og læs bøger!

Aktionen er hurtigt overstået, slaverne bliver prissat og fordelt mellem de fremødte. Et par af slaverne hyler og jamrer, da de bliver skilt fra hinanden, men betjentene tvinger dem op på ladet af vognene, og snart er slaverne ført væk og menneskemængden opløser sig. Det var ikke sådan, Frederik havde tænkt sig, at den slags foregik. Han havde forventet noget andet, noget mere ceremonielt, nogle trommer og flag måske.

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020