“I begyndelsen var ordet…” 4 gode bøger til konfirmanden †

Hver gang jeg skal til konfirmation, vil jeg gerne give noget, der kan få en reel betydning i det kære så-voksen-og-alligevel-så-ung menneskes liv. På en måde ved man jo hvilket vanvid aka livet, de nu skal igennem, og jeg synes, det bedste, man kan give er:: Litteraturen. Om de så ønsker sig noget andet eller ej, her kommer 4 bud på bøger, hvor de (måske) vil takke dig en dag:

 1. Planen af Morten Pape
  (2015)
 2. Nike af Caspar Eric
  (2015)
 3. Liv og Alexander af Tine Bryld
  (1981)
 4. Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø af Tove Ditlevsen (i udvalg ved Olga Ravn)
  (2017)

Bogen om social ulighed
Jeg synes Papes debut fra 2015 (og iøvrigt vinder af debutantprisen) er vigtig, fordi den – udover at være en velskrevet og underholdende bog – er en perlerække af vigtige emner til debat: Mobning fx, svære forældre, skilsmisse – og så hele ghetto-fortællersporet, som er råt og barskt og uundgåeligt at forholde sig til.. Der er så mange emner, som man er nødt til at tage stilling til uden at have mulighed for et personligt erfaringsgrundlag. Litteraturen to the rescue!!

Hvad skal der lokkes med? At den virkelig er sjov også. Og at den ikke er kedelig og prædikende, for den er faktisk enormt nuanceret i sine holdninger.

Bogen om sprogets magt
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at denne bog er suveræn guldmedaljevinder i mit hjertes kategori over bøger, som alle unge skal læse. Og det skal de, fordi man simpelthen skal lære, at det ikke er ligemeget, hvordan vi taler om ting. Det synes jeg er vigtigt i en tid, hvor sociale medier fx (ok jeg lyder som verdens ældste person nu, men alligevel) skaber en afstand mellem mennesker. Litteraturen to the rescue igen!

Hvad skal der lokkes med? At Caspar Eric er en influencer, og at man selv kan slå ham op på insta og tjekke efter.

Bogen om den første store kærlighed
Dette er uden tvivl min tidligste oplevelse af det livsændrende potentiale i en bog. Jeg bar den omkring som en lille hemmelighed, fordi den på en skræmmende, men også frydefuld måde kunne se lige igennem alle de hemmeligheder, jeg troede var MINE. Da jeg postede denne bog på min insta, meldte flere ud i kommentarsporet, at de huskede, hvordan “ingen fyre seriøst kunne leve op til drømmen om en Alexander”.

Hvad skal der lokkes med? At det ikke gør noget, at den er fra “gamle dage”, fordi kærestesorger har ikke ændret sig.

Bogen der er udødelig.
Tove er pt alle vegne, og man kan godt forstå det:: hjerteskærende i sin enkelthed og en tidsløs beskrivelse af benhårde vilkår, når man ikke passer ind i normens rammer. Åh at være vred, misforstået, forelsket og voksen med denne bog. Bare titlen alene altså.

Hvad skal der lokkes med? Tove-bølgen generelt. Og hvor sej Olga Ravn er på Instagram. Og at man skal google hekseskolen. Og høre TOVE!TOVE!TOVE! på spotify.

Det var så stærkt og så stolt, mit hjerte

Det sov og drømte i lyst og leg

Nu kan det knuses – men kun af dig

– Tove Ditlevsen

Flere ideer? Tjek min side med “bøger om at blive voksen”.
Størst af alt er kærligheden! Ses.

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020