“TYLL” Af Daniel Kehlmann

:::Bogen er modtaget som en gave fra Lindhardt og Ringhof:::
Drager, hekse, trediveårskrigen og en tid, hvor man måtte bede til guderne og håbe på det bedste. Og en helt anden slags bog, end jeg normalt læser, derfor har det taget mig tid at komme in the mood:: Men jeg nød afvekslingen og ikke mindst:: Magien og mørket.

Daniel Kehlmann, 2017. Oversat fra tysk af Per Øhrgaard.
Lindhardt og Ringhof

Vi springer direkte ind i en landsby, der summer af spænding over de svirende rygter:: Den berømte tryllekunster Tyll er på vej og kan måske endelig få dem på andre tanker end romanens andre ok hårde præmisser: krig og sult. Og en konstant angst for djævelskab, tegn på ulykke, ja faktisk en angst, der jo stadig er yderst aktuel:: Angsten for det fremmede, som vi ikke kan forstå.


Hvorfor er Tyll og hans såkaldte søster Nele, der danser så fint på torvene, men alligevel har stål bag de uskyldige øjne, blevet lovløse landevejsfolk? Jeg spoiler det ikke, men kan da afsløre at både hekseafbrændinger, den såkaldte vinterkonge, et næsten talende æsel og nogle mørke mørke skove har fingre med i spillet.

Fremtiden var formørket af skygger. Der var flere hekse end nogen sinde. Franskmanden var lumsk. Englands og Skotlands unge enhed var endnu ikke blevet sat på prøve, katastrofer lurede alle vegne. Men det værste var heksene.

Kehlmann

Kehlmann, som er særlig kendt for romanen ‘Opmålingen af verden’ fra 2005, er en true historiefortæller og har ikke læst det memo, der hed: at de store fortællinger er døde. Tyll er en historisk roman (jeg har googlet trediveårskrigen en del undervejs indrømmet, så skal ikke kunne sige hvor korrekt den er) – og med en vild nok detaljerigdom og inddragelse af karakterer formår Kehlmann virkelig at skabe en hel verden, et heltstøbt tidsbillede på de 300-og-noget-sider. Man skal lige holde tungen lige i munden undervejs, han kræver noget af sin læser. Og igen:: Det er ingen skam at google et par krige og familietræer undervejs.

Det har været en overraskende stor fornøjelse at læse lidt uden for min komfortzone af minimalistisk, nordisk samfundskritisk kortprosa. At blive mindet om de store fortællinger. Jeg vil anbefale Tyll. Fx hvis du kan lide GoT eller bare savner lidt magi i hverdagen. Tusinde tak for L&R for bogen!

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020