[Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Informations forlag] En mand uden identitet triller ind på Københavns hovedbanegård. En digter kløjes kjært i oplæsnigen. Gyldendal spiser Rosinante. En bølge af klimakritisk omsorg for den udsatte jord vælter ind. Bare kæmpe YES til den her bog. Tre giga kanoner i litteraturkritikken anno i dag:: Erik Skyum-Nielsen, Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og Tue Andersen Nexø skriver 00’ernes litteraturhistorie. Jeg har været helt væk i dette sølv-glitrende vidunder siden det dumpede ind med DHL.
På en måde er den en fagbog jo, en fagbegrebspækket, seminørdet gennemgang, men alligevel er glitterbogen ihvertfald ikke støvet eller uden action. Ideen er ikke en tjekliste-agtig gennemgang af “hvad skete der” i bøgerne da vi fik et nyt årtusinde, men netop en hyldest til det her: Kunsten er også livet og kunsten sker i virkeligheden. Mette Moestrups Kingsize fra 2006 har noget med mohammedtegninger at gøre, Yahaya Hassans smadre-debut i 2013 har noget med dansk folkeparti at gøre, Naja Maria Aidts “Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” om tabet af sin søn fra 2017, og det første åndeløse interview fra LousianaLit skete i virkeligheden, og aldrig blev sproget for sorg det samme.
Bogen er samling af Informations artikel/podcast serie af samme cathy navn, og jeg kan godt lide det format, fordi hvert enkelt afnsit (også alle med kække titler ala “Her har I os”) er afrundet. Altså netop ikke giver en følelse af, at en “begivenhed” i litteraturen bare er er en byggesten til næste skridt indtil alt harmonerer. Citater flyver ind og ud, som det passer dem – ikke nødvendigvis i deres tilblivelsesår.
Kammerater her i dette herrens årtusinde:: I ved jo godt, at jeg er evig fan af de nordiske bogbølger fra de sidste 10-15 år (nyt, nyt, nyt som man siger). Nordbrandts “vuggevise”, Eikas takketale til nordisk råds, Knud Romers og Kim Leines snigen ind på autofiktionens arena, Brixvold fyring, Christina Hagens zero fucks given, Skinnebachs vanvidsoplæsninger, Mikkelsens kulturkanon, kroppen og sorgens storhedstid med Bjørn Rasmussen, Olga Ravn, Marie Gerhardt og Aidt some moderskibet. Det er en fryd og det er tåkrummende i denne begivenhedshyldest – drama og kunst! LitteraturDk anbefaler 20før20!