June 13, 2020

25 bøger til dit sommersind

Alt tid i verden, lyse nætter og dovne dage; selv i dette djævlens år blev det sommer, og yours truly er klar med anbefalinger til din nyfundne læselyst! Arnold B blev reddet på målstregen og biblioterkene genåbnede: Alt ånder fred. Her kommer korte beskrivelser af anbefalede bøger anno lige nu; Længere anmeldelser kan findes på bloggen!
[Anmeldereksemplarer modtaget fra: Gyldendal, Gladiator, Lindhardt og Ringhof, Gutkind forlag, Jensen&Dalgaard, Politikens forlag, Forlaget Torgaard, Forlaget Harpyie)


Den historiske roman (kind of): Hav det spændende og lær ting imens!

Bargums synder af debutant Sofie Malmborg, Politikens Forlag
Bargum beskrives som en blanding af Lykkeper og Stein Bagger. Malmborg debuterer med denne fortælling om den danske handelsmand Frederik Bargum, hans vanvittige satsninger, investering i slavehandel og konsekvenserne for hans familie.

Leksikon om lys og mørke af norske Simon Stranger, Politikens Forlag
Hvorfor sætter nogle mennesker deres liv på spil for at redde fremmede, og hvorfor gør almindelige mennesker grusomme ting? Dette er historien om en af Norges værste nazister.

Hvor Lyset er af Malene Ravn, Gyldendal
Kunstneren Carl Fischer ogdet evige kunsterdilemma; Kunsten eller kærligheden. Det vrede barn fra Vejle og hans levede liv, alt imens Københavns liv anno 1900 flyver forbi.

De døde fylder dagene med en smag af mønter af Carsten Müller Nielsen, Jensen&Dalsgaard Vinder af DR-Romanprisen 2020.
Lyrisk prosa. En mand og kvinde på en bar – han har betalt for hendes selskab, men han vil bare sidde dér og tale. Om den ukrainske by Prypjay og konsekvenserne af strålingen fra Tjernobyl.

Indtil vanvid indtil døden af Kirsten Thorup, Gyldendal
München anno 1942: Harriet i “Neueruopa” for at sunde sig over tabet af sin mand, der faldt på Østfronten. Fascismens våben, manipulation. Sproget ligeså forvirrende og “slag i ansigtet” som det tyske mørke.

En lykke slutning af Maren Uthaug, Lindhardt&Ringhof
Døden og sorgens historie; fra noget kollektiv til noget utroligt ensomt. 7 generationer af bedemænd gennem liv, lyst, død, epidemier og verdenskrige. Hvad vil man mere? Uthaug er tilbage med sin zero fucks given undersøgelse af mørket.

En fryd for foreningen af MarieLuise Fleißer, Forlaget Harpyie
Fra 1972 nyoversat og udgivet på det nye optur forlag Harpyie. Svømmetalentet Gus og melsælgeren Frida og deres op og nedture i mellemkrigstiden Sydtyskland og søgen efter nye idealer. Morsom og vanvittigt sprudlende i sproget.


Milleniumgirls og deres syn på den moderne verden:
Det er friskt, politisk, femnistisk. 90’erne kids slår igen og finder sig ikke i ting.

Tour de chambre af Tine Høeg, Gutkind
Anmeldereksplosive svære toer fra Høeg; I samme letlæste ualmindeligt poetiske prosa stilles vi overfor eksistentielle men helt nede på jorden dilemmaer; Fra kollegiekøkkenpolitik til kærlighedens forskellige væsner.

Meter i sekundet af Stine Pilgaard, Gutkind
Bogen man har ventet på i et halvt årti. En nybagt mor flytter med sin søn og mand til en højskole i provinsbyen Velling med sloganet: “Vi vil i Velling. Men hvad vil de? Og hvordan taler man sammen uden at sige noget egenligt. Den er absurd sjov og touching, alle skal læse den!

Voksne mennesker af norske Marie Aubert, Lindhardt&Ringhof
Norsk minimalisme i særklasse. Kunsten at blive voksen, at holde sin familie ud og at være eller være mor. Jalousiens ansigt. Nådesløst og finmasket i smuk oversættelse af Korsgaard.

Mit år med ro og hvile af amerikanske Otessa Moshfegh, Gyldendal
Ligeså fantastisk som den er lidt irriterende; En NY-itgirl beslutter at sove i et år for ligesom at genstarte sit liv. Psykiatorkomedie, hymne til Milleniumgenerationen med kærlige slaps i vores små snowflake ansigter.

Min mørke Vanessa af debutant amerikanske Kate Elizabeth Russel, Gyldendal
Dette århundredes svar på Lolita. En ung kvinder genlever sit forhold til sin gamle lærer fra Highschool. Kan overgreb gradbøjes? Er intention en med- eller modspiller? Nuanceret, benhård, fængslende læsning, som vi var mange der slugte på få dage.

Crash Kalinka af Sigríður Larsen, Forlaget Gladiator
Vanvidsdebut som jeg slugte. Rejser for real og i metaforisk forstand; Vi følger Kalinka i den spæde start som stewardesse med flyskræk og parallelt Islands vej til at blive en nation. Undervejs så mange geniale popkulturelle referencer, at man opgiver at holde tungen straight.

Look af Ida Holmegaard; Rosinante
Om at blive læst for sin påklædning, om modebranchens afkroge og om kønnet som koncept for det indre og ydre. Transformative kraft i et jakkesæt. Helt anderledes end man har læst Holmegaard tidligere.

Alt hvad jeg ved om kærlighed af engelske Dolly Adlerton, Politikens Forlag
Oversat i 2019; Denne moderne og feministiske Bridget-Jones opdatering om at være ung kvinde i London; Klichéer smidigt undgået og #nospoiler men i slutningen vinder venskabet som koncept.

Samtaler mellem venner og Normale mennesker af Sally Rooner, Rosinante
Sjældent er nogen så hypet med så rette. Dialogkunst, at være en generations stemme på en ikke forstillet måde, at skabe karakterer, som er så spot on spejle af én selv; Rooney har det hele og er du ikke sprunget i dén bølge nu så kom afsted.

Kløe af Friða Ísbergs, Forlaget Torgaard
En skøn underfortalt novellesamling, som er en af de islandske nominerede til Nordisk Råds. Tidsånd-sjove, pirrende, borende. Tåkrummende og rørende. Islansk er eliten, sådan er det bare.


Kroppen og sind: Det handler om krop, køn, seksualitet. om sindet og mørket. Det er barske sager!

Adèle af franske Leíla Slimani, Gyldendal
Gränserne mellem at truly leve life – og samtidig udslette sig selv. Adéle lever på overfladen drømmelivet i Paris; Under lurer dog et misbrug af endeløse affærer, sit eget begær og magtkampen i den forbudte flirt.

Oktoberbarn af norske Linda Knausgaard, Lindhardt&Ringhof
Rå roman om psykiatrien, eksistensen som et sammensat menneske og et pyskiatridilemma:: kan elektrochok nogensinde være dét værd, når ens minder kan være på spil? som moder, kunster, elskende.

Om natten havet af Johanne Kirstine Fall, Forlaget Gladiator
Katrina vil hele tiden have en knytnæve i ansigtet, en pik helt ned i halsen, en bane kokain til; ellers er hun bange for ikke at findes. fordi det føles som om alle mennesker er opslugt af havet ellers. Det er barsk læsning, klaustrofobisk endda, men ikke uden poesi.

Til min søster af Dy Plambeck, Gyldendal
Stadig det vildeste jeg har læst i lang tid, en moderne genklang af Dea Trier Mørk. At blive mor og miste sit køn i det, sin krop og sin identitet. Om søstre, kvinder, mødre, døtre og i Dy Plambecks rationelle geniale tone.


Sproglige perler: Til den tålmodige, til sprogelskeren, til skyggefulde eftermiddage under æbletræet

Omrids, Transit, Kudos; Triologien af Rachel Cusk, Gyldendal
Vil igen citere WA; “Der sker ingenting, men alle taler i ét væk”. Hovedkarakteren Faye fortælles gennem de mennesker hun møder og det væld af eksistenser, de har pä hjerte. Sprogligt mesterværk.

Alle himlens fugle af Rakel Haslund-Gjerrild, Lindhardt&Ringhof
Noget så særegent som en udramatisk dystopi og det elsker jeg ved den. ‘Ord’ det sidste menneske i live og må nu kæmpe for at huske; især at huske sproget. Menneskeligheden afvikles langsomt.

Huset uden ende af Mathilde Walter Clark, Politikens Forlag
Essay er så undervurderet en genre; vidt og bredt kredser Clark om eksistensen men med en rød tråd ala USA som drømmenes land og Danmark i dét lys. Ikke en nem bog, men klog og flydende at læse

I kyklopernes land af Karl Ove Knausgaard , Lindhardt&Ringhof
Knausgaard som vi kender og elsker ham; en blanding mellem genialitet og umulighed. Kører han ud af nogle tangenter? ja, men det menneskelige aftryk og forholdet mellem dem forstår han som ingen anden.

Sæson af Lea Marie Løppenthin, Gyldendal
En roman skrevet ovenpå den græske myte om Persefone og Demeter. Acceptér bogens mytiske præmisser og nyd alt det den er; Græshopper ud af øret og rodløshed, afsavn og forelskelser midt i Bruxelles.

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020