Bøger om sorg og sårbarhed

Alle bøger, der listes her, enten er eller vil blive anmeldt på bloggen. Men spoileralert: De er alle geniale. og ærlige. og hudløse.

– LitteraturDK

ALT HVAD DU EJER af Caspar Eric, Gyldendal, 2018
Er sorg egentligt et privat anliggende? Hvordan sørger man over det, der aldrig var? Anmeldelse kan læses lige her:
https://litteraturdk.com/2019/03/18/alt-hvad-du-ejer-af-caspar-eric/

FORSVINDINGSNUMRE af Amalie Langballe, Lindhardt og Ringhof, 2019
Anmeldelse kan læses lige her:
https://litteraturdk.com/2019/03/12/forsvindingsnumre-af-amalie-langballe/

OVERGREBET af Inez Bayard, Lindhardt og Ringhof, 2019
Fuld anmeldelse kan læses her: https://litteraturdk.com/2019/06/13/overgrebet-af-ines-bayard/

Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vung, Politikens forlag, 2020
Fuld anmeldelse kan læses her:
https://litteraturdk.com/2020/05/13/vi-er-kortvarigt-smukke-her-pa-jorden-af-ocean-vung/

Tour de chambre af Tine Høeg, Gutkind, 2020
Fuld anmeldelse kan læses her:
https://litteraturdk.com/2020/05/26/tour-de-chambre-tine-hoeeg-er-tilbage/

FØRST NÅR, af Oddfríður Marni Rasmussen, Forlaget Torgaard, 2020
Fuld anmeldelse kan læses her:
https://litteraturdk.com/2020/07/16/forst-nar-af-oddfridur-marni-rasmussen/

BLÅ TIGER, af Line-Maria Lång, Rosinante, 2018
Anmeldelse kan læses lige her:
https://litteraturdk.com/2019/04/03/bla-tiger-af-line-maria-lang/


ASH-SHAHEED [Vidnet] af Jamal Bendahman, Gladiator, 2019
Anmeldelse kan læses lige her: 
https://litteraturdk.com/2019/04/08/ash-shaheed-vidnet-af-jamal-bendahman/

HUNGERHJERTE af Karen Fastrup, Gyldendal, 2018
Indtil videre årets største læseoplevelse. Autofiktiv fortælling om livets med en halv tilværelse på psykiatrisk og den anden halve i verden, hvor de andre er. Om at ville insistere på en normalitet, men også en erkendelse af en sygdom. Fuld anmeldelse kommer snarest på bloggen.


VI ER VEL HELTE af Liv Niemand Duvå, Forlaget Kronstork, 2017
Niemand Duvås prisbelønnende og afsindigt stærke debut. Om at være næstenvoksen med en far, der er misbruger. Om at elske ham, men samtidig være nødt til at flygte lidt, men aldrig at kunne distancere sig nok alligevel. Eller om ikke at ville netop dét, for det er også en historie om en kærlighed til en far. Fuld anmeldelse kommer snarest på bloggen.

LØBEREN af Signe Maxen, Rosinante, 2019
Fuld anmeldelse kan læses her: 
https://litteraturdk.com/2019/04/26/loberen-af-signe-maxen-og-hvorfor-kortprosa-er-life/

SORT GALDE, af Signe Maxen, Rosinante, 2017
En af de mange fine debutbøger, som i 2017 kom og fortalte os om den inderste sårbarhed. Vi møder Sigrid:: Grænserne er flydende, er hun mest syg indeni eller udenpå? Det lader sig ikke altid definere, hvilket jeg synes er genkendeligt og nært beskrevet. Samtidig følger vi en tråd med et nærmest symbioseagetig afhængighed til storesøsteren Fie. At blive voksen, at se andre blive det, skammen over de gange, hvor det ikke føles som noget der lykkes. Fuld anmeldelse kommer snarest på bloggen.

DER ER ALTID NOGEN AT BEFRI, af Johanne Kirstine Fall, Gladiator, 2017
Endnu en af de sårbare debuter fra 2017, hvor den skrøbelige erfaring blev beriget af sprog og gennemsigtighed:: Og for mig at se, faktisk den bedste i bunken. Katrina lider af spiseforstyrelse, verden omkring hende er clear omkring, at hun skal veje mere. Det vil hun bare ikke. Denne vilje – som er den syges logik – samt kompleksiteten i psykisk lidelse og relationer inde i den er genialt beskrevet. Manipulationerne der smyger sig om dét, som også bare er et skrøbeligt hjerte. Læs og forstå mere, flere. Fuld anmeldelse kommer snarest på bloggen.

VELSIGNELSER, af Caroline Albertine Minor, Rosinante, 2017
En novellesamling der bare pludselig var der, og som nu vil stå som et hovedværk forever (spår jeg lige). Nomineret til Nordisk råds litteraturpris, anmelderrost til skyerne og bare en seriøst god bog. Lad dig ikke skræmme af novelletraumerne fra gymnasiet (hvilket mange hævder at være ramt af):: Novellerne er lange, sammenhængende og uden decideret åbne slutninger. Faktisk har i nyere tid ikke oplevet genren komme så meget til sin ret:: Fortællingerne er præcis så lange, at de kommer til deres ret, men præcis så korte, at man gisper efter vejret. Fuld anmeldelse kommer snarest på bloggen.

HVIS DER SKULLE KOMME ET MENNESKE FORBI, af Thomas Korsgaard, Lindhardt og Ringhof, 2017
Dansk litteratur anno de sidste par års wonderkid:: Thomas Korsgaard, der debuterede med denne fine og lettilgængelige roman som kun 21-årig, var med ét på alles læber. Denne autofiktive debut handler om Tues opvækst:: Isoleret på landet, isoleret med sine tanker, sin seksualitet, sin længsel. Moren spiller casino på nettet, faren er midt i en konkurs og lader sin afstumpethed skabe uoverkommelig afstand til sønnen. Benhård far-søn-historie, rørende coming-of-age-drama og en stilsikker bog om ensomhed. Personligt synes jeg, at efterfølgende “En dag vil vi grine af det” var en genskrivning af den første, men mere om det i en fuld anmeldelse:: Kommer snart på bloggen.

ÉN AF OS SOVER, af Josefine Klougart, Rosinante, 2012
Denne bog er blandt de bøger i mit liv, hvor jeg true kan sige, at der indeni mig fandtes et før og et efter. Klougart behersker den lyriske prosa som en pensel og en issyl på samme tid. Vævende og præcis. Jeget er taget til barndomlandet i Mols bjerge for at hele efter et brud, der føles som en død. Æblerne lyser på træet. Læs selv resten eller vent på den fulde anmeldelse, der kommer snarest.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: