February 13, 2020

Karl Ove Knausgård: I kyklopernes land

[Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Lindhardt og Ringhof]
Under læsningen skrev en Instagramfølger og spurgte mig: “Hvad handler bogen om?”. Og med ægte true Knausgård er det jo sådan her: Ingenting på en måde og alligevel alt:: Drømme, skæbnen, verdenshistorie. Kunst. En hjernekirurg i Albanien. Kroppens mekaniske funktioner. Vikingerne der opdager Amerika. Svenske tilstande. Menneskelivet helt simpelt og vanvittigt komplekst og tilslutter mig et kor af tusinde stemmer her:: Jeg kan ikke komme i tanke om én eneste forfatter, der skriver bedre end Karl Ove Knausgård, og Kyklopernes land er ingen undtagelse.

Karl Ove Knausgård, I kyklopernes land, L&R, 2020

“Det er forår i kyklopernes land. Æbletræerne blomstrer og står som hvide sejl i et hav af grønt.” Sådan starter titelessayet, som herefter er en nådeløs analyse af svensk identitet. Kyklopernes land består af tekster skrevet i løbet af de sidste ti år og fører os roadtripagtigt gennem amerikanske gudsforladte landskaber, vikingernes sejlture fra de norske kyster, et skovløb i den svenske kreative klasse og dér, hvor vi kender Knausgård bedst:: Det trivielle over for kunstens kerne og drømmen om begge dele. Det har været vidunderligt at læse bogen, man griner, forarges, drømmer og vokser.

Men lad mig også komme med en disclaimer: Hvis du endnu ikke har læst noget af forfatteren, er det ikke her, jeg vil anbefale at tage sit Knausgård-kørekort. Vi kastes direkte ind i introessayet “Om skæbnen”, en redegørelse af drømmens potentiale med tråde ind og ud af vølvens spådom. Det gælder om ikke at sygne hen et øjeblik.

Knausgård: A beginners guide
Jeg ville starte med med årstidsbøgerne (udkom på L&R mellem 2015-2017), og hvis du uden at kunne forklare det bare kan mærke menneskelivets kerne komme tættere på noget, man kan fatte og føle, så ville jeg kaste mig direkte ind i Min kamp 1-6 (også alle udgivet på dansk hos L&R). Tror seriøst ikke nordisk litteratur rummer en større litterær rejse end den.

Og herefter er verden aldrig den samme. Eller det er den jo netop, men min gang i den er ikke ligeså fremmed. Knausgård er personificering af “hvorfor læser jeg“:: Adgang til et sprog, som skaber plads indeni og som udvider min forståelse for verden. Hjerte hvad vil du mere?

“Eller det kan være så enkelt som at det at være menneske under alle omstændigheder altid er det samme, at kraften i det, at være kastet ud i tilværelsen med sanser og behov, ikke kan rokkes ved. En øl, det er malt og humle og vand, det smager godt og slukker tørsten. Et brød, det er korn og gær, det smager godt og mætter. Solen lyser og varmer. Græsset under de nøgne fodsåler er blødt og godt. Et afkappet menneskehoved er det mest frygtindgydende af alle syn”.

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020