January 24, 2020

Johan Davidsen: Selvmordstanker kan ikke betale sig

[Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Forlaget Gyldendal]
I dag er præcis tre år siden, at jeg så hørte Johan Davidsen læse op i en villa på Frederiksberg, hvor han faktisk læste op fra det, der siden hen blev denne roman. I pausen var jeg starstrucked oppe og få signeret mit eksemplar af debuten fra 2015: “Jeg kan ikke hjælpe dig med dine problemer“,
Der er mange, der ikke kender Johan Davidsen, men det er about to change, er jeg ok sikker på!

Gyldendal, 2020

Vi starter på et fly fra Glasgow, hvor Daniel er på vej hjem fra en bristet drøm om at realisere sig selv som journalist og som pä en mäde bare som voksen. Her møder han sin gymnasieven Rasmus (der sidder og læser Proust. Fandme irriterende, når man selv læser Knausgaard), som tilbyder Daniel et værelse hos ham og hans kæreste Sofie. Et job i PR-branchen i København falder også ned i Daniels turban nærmest med det samme, og kilen skulle være lagt til en ny begyndelse. Men Daniel vil mærke noget, leve fuldt ud, gentænke parforholdet og realisere et voksent harmonisk arbejdsliv.

Davidsen skriver fuldstændig eksplosivt. Først og fremmest er romanen virkelig morsom, jeg ELSKER når nogle gider skrive virkelig sjove bøger, og jeg var helt hulkende af grin under den her løsning. den er provokerende, politisk, udfordrende, flabet og et iskoldt generationsportræt af semi-voksne, der ikke kan finde sig til rette, fordi man altid kunne tage at realisere lidt mere potentiale. Angsten for at se sig i spejlet og sige “ok, var det dét?”.

Man skal lige trække vejret ind og have tid til at læse den, for der er ikke strøet om sig med punktummer i denne roman. Daniel vil meget og Davidsen meget med ham. Men det matcher jo fortællingen og generationen helt smooth: Vi skal videre, vi skal lære noget, være noget. Det er en sindssyg skarp bog, bliv klogere på alt muligt og hav det absurd grinern imens. Please lad der ikke gå så længe igen Johan Davidsen!

Ikke alle kan være krigskorrespodenter, kunstnere og forskere. Nogen er nødt til at lave public realtions og public affairs for multinationale IT-virksomheder”

-Johan Davidsen

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020