May 28, 2020

“Stjernes time” af Clarice Lispector

En forfatter, der skulle til at skrive en biografi om brasilianske Lispector fik følgende advarsel fra sine omgivelser: “Be careful with Clarice. It’s not literature. It’s witchcraft”. Altså det kan jo få enhver til at kaste sig frydefuldt ind i et nyt forfatterskab; “På høje tid med mere Lispector på dansk, hun er så sej” skrev min meget litteraturkundige ven endda – så dyk med mig ind langs gaderne i den brasilianske hovedstad . Udkommer i dag!

Hvis du ikke kender Gyldendals skalaserie, så vær beret; både dit bankende hjerte for instagramvenlige smukke indbundne bøger OG hjertet for stor og mystisk litteratur bliver hørt. Ideen er at udgive bøger fra det 20. århundrede, der i følge forlagets egen beskrivelse: “aldrig har opnået den klassikerstatus, de fortjener”.

Fortælleren er en helt klassisk upålidelig fortæller, og lader ikke engang som om andet, en dag spotter han en ung kvinde i Rio de Janeiros slumkvarter, og herfra udspringer en historie, som bare Må fortælles. “(eksplosion)” er en parentes som fortælleren strør om sig med, og sådan er det også at læse romanen. Den unge kvinder kaldes Macabéa, fattig og forslået i livet: “Hun bad ikke om noget, men hendes køn krævede som en solsikke født i en grav”. Kan man finde et eksistentielt jeg uden at have sprog for det, er alle liv værd at leve, kan man nøjes, kan man elske midt i ingenting:: Temaerne er svulstige, sproget er springende, men heldigvis med mange klare nedslag. Humoristiske og meget moderne på en måde.

“Men hun vidste ikke hvordan man pyntede på virkeligheden. For hende var virkeligheden alt for stor til at tro på. Ordet “virkelighed” sagde hende i øvrigt ikke noget. Ved Gud heller ikke mig”

Stjernes time

Det er en lillebitte bog faktisk, læst på et par timer i solen – men den når at springe rundt på mange tangenter. Den er udansk i sin eksplosive kraft, og den minder mig om at læse seriøst mere verdenslitteratur. Macabéa, hendes onde kæreste: Olímpico, der bare vild være rig og kæmpe sig ud af elendigheden, Glória med drømmene og späkonen. Fortællerens lidenskabelige nærmest kropslige skrift: “Åh maj måned, forlad mig aldrig mere (eksplosion).”

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020