January 24, 2020

Asta Olivia Nordenhof: Penge på lommen – Scandinavian Star del 1.

[Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Forlaget Basilisk]
Jeg elsker alt ved det true artist agtige i Nordenhofs forfattervirke:: Smider lige en digtsamling i 2013 Det nemme og det ensomme, som etablerer hende som én af de største i sin generation, river Montanaprisen og bliver kanoniseret værk i gymnasieundervisningens “hvad er litteraturen i dag”. Og så radiosilence indtil det herrens år 2020, hvor hun bekendtgør, at NU kommer en ny bog, som er første del af en romanføljeton på… wait for it:: 7 bøger! Damn.

»Hvis man vil kritisere kapitalismen, må man også kritisere kærligheden«. Det citat er overskriften på Nordenhof seneste interview i Information, og præcis her vil jeg også gerne starte med at præsentere bogen. Og det er ikke helt nemt faktisk – at introducere den her bog – for selvom den er helstøbt, så føles den også introducerende selv:: Der smides mange tråde i havet til færge-bøgerne to come. Færgen er Scandinavian Star – Den verdenskendte danske titanic-agtige katastrofe, der brød i brand i 1990 på vej mod Oslo og med sig i flammehavet tog flere hundrede passagere. Nordenhofs føljetonløfte er syv bøger kredsende om denne begivenhed.

Vi har en sand queen tilbage i dansk litteratur, det er helt hundrede: Nordenhof er på sætningsniveau så overlegen, at der nærmest kan ske hvad som helst rundt om ordene, jeg vil stadig føle mig så forkælet i skriften. Der skrives fra tre forskellige karakterers inderste, en jeg-fortæller, der har overblikket, der ser karaktererne i drømme og samtidig er dén, der ligesom Nordenhof selv, forsker i branden. Her er bogen et slags manifest af meget direkte kritik af kapitalismens grundideer med afsæt i jegets mistanker om bagmænd i den konkrete brandsag. Det har stadig poesien i sig, men vil også bryde ud af den bløde form, vil tage kampen konkret op mod forretningsmandens logistiske måde at argumentere på. Han skal ikke komme her. Hovedkaraktererne i resten af romanen er Kurt og Maggie, ofre for både kærlighed og kapitalisme og to ulykkelige skæbner på en gård i det fynske. Maggie vil finde ét eller andet at kunne fungere i, Kurt vil gerne vise verden, at han kan selv.

Det er svært at sige noget særlig samlet om bogen synes jeg. Nordenhof er det hele værd for hveranden sætning, så læn dig smooth tilbage ind i bogen: blød og knivskarpe kanter på samme tid. Jeg er dog alligevel også paralyliseret af genreskiftet og hele projekter, men altså solgt, selvfølgelig er jeg det:: Glæder mig til at følge med i slipstrømmen! Tillykke med comebacket Nordehof and may I say: Vi har ventet dig!

“Jeg ved godt, at det er en del af forretningsmandens virkemidler. Det er hans triumf, at han operere på et sprog, der kalder til tavshed. Hans triumf, at jeg tror, jeg er dum”

– Asta Olivia Nordenhof, Penge på Lommen, Forlaget Basilisk, 2020

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020