“Først når” af Oddfríður Marni Rasmussen

[Anmeldereksemplar modtaget fra Forlaget Torgaard]. I mit projekt om at læse alle de nominerede til Nordisk Råds litteraturpris 2020, er jeg kommet til det færøske bidrag; Må bare sige at siden Aidts “Carls bog” har jeg ikke haft så knugende hjerte og trillende tårer gennem en bog. Fortællingen om forfatteren Janus og hans kone Elsa, der får en aggressiv hjernesvulst er ikke en dans på noget som helst.

Den syge, der var rask og skal dø. Den raske, der er rask og ikke dør endnu. Det sekund hvor intet bevæger sig. Det foto af tiden”

Marni Rasmussen

“Der er intet poetisk ved en hjernesvulst” afslører bagsideteksten som det første; aka til alle jer der håber på en opbyggelig historie om liv og død; not happening. Rasmussen insisterer os helt med ind i de uoverskuelige kosekvenser, som jegfortælleren Janus skal deale med, da hans kone rammes af uhelbredelig hjernesvulst. alt det åndelige, alt det æstetiske stjæler svulsten; Elsas blide person, hendes hukommelse og hendes krops egenrådighed. Det er ensomt og umuligt – og bliver ikke engang mindre af begge dele, da det er overstået.

Alt håb blev presset ud af Elsas blik. Hende mundvige spændtes nedad. Næseborene bevægede sig ud og ind som gellerne på en fisk, der ligger fladt på land og gisper efter sit rette element. Ansigtet blev langsomt forvrænget, og så brød hun sammen”

Som citatet herover viser, er det en damn nådesløs fortælling, ubehagelig og alligevel dragende. Jegfortælleren Janus beskriver folks berøringsangst med sygdom og død, hvordan bekendte skifter fortov for at undgå at formulere et eller andet. Man har det lidt på samme måde som læser; helst vil man lukke bogen og læse om noget rarere. Men jeg er glad for at jeg ikke gjorde det, at jeg var med Janus hele vejen. Jeg tror pä sprogets magt til at få os gennem det umenneskelige; Rasmussen har skrevet en bog om dét, vi ikke kan sætte ord på: poetiske linjer og hardcore sorte huller. Læs den med en ven og lad os gå mindre over pä det modsatte fortov sädan genrelt.

Tjek iøvrigt Forlaget Torgaard ud – de udgiver litteratur fra Færøerne og Island på dansk. Find dem på Instagram og Facebook!

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020