“Alt hvad du ejer” af Caspar Eric

Jeg går lige til makronerne her:: Uden Caspar Erics forfatterskab ville min forståelse af forbindelser i verden, i mennesket og ikke mindst i mig selv ikke have været, hvor jeg faktisk synes, den er nu. Dette forfatterskab står for mig som et lysende symbol på litteraturens potentiale for det her:: LIFE.

Hvis man ikke er en rutineret poesilæser, så anbefaler jeg at læse Caspar Erics forfatterskab bagfra:: Alt hvad du ejer, Avatar (2017), Nike (2015) og til slut 7/11 (2014). Jeg har studeret dette forfatterskab i flere omgange på min kandidatuddannelse, så hvis spørgsmål:: Tøv ikke med at smide mig en kommentar.

Alt hvad du ejer, Caspar Eric, Gyldendal, 2018

”Den dag du troede du skulle være far, blev der installeret et permanent savn i dig”, står der på bagsiden.
Her slås temaet an:: jeget og hans kæreste mister et barn, der skulle have været, i graviditetens tiende uge. Samtidig bliver jegets søster gravid, og den fremtid, som skulle have været hans, er pludselig en andens. Parallelt tages læseren med til Europas brændpunkter, hvor ikke alle tør sætte børn i verden, fordi de slet ikke kan forestille sig en fremtid.

https://www.gyldendal.dk/forfattere

ALT HVAD DU EJER er Erics fjerde bog og first time uden for den ellers stilsikre poetiske stil med moderne langdigte.
Alt hvad du ejer er skrevet i en form for særlig lyrisk kortprosa, og den demonstrerer med en præcision, som jeg mener, gør Eric til vores måske mest relevante samtidsdigter, hvad sprog kan gøre (spoileralert: alt). Hvordan sorg som privat anliggende, ensomheden i maskuline fællesskaber, og den knuste forventning om, hvordan voksenlivet ville være er betinget af den måde, vi taler om det på::

Han kritiserede dig

for at elske at gå til fodboldkampe

fordi han selv har haft det svært

i de maskuline fællesskaber

som om fællesskaber er stabile størrelser

som om stadioner ikke er et af de steder

hvor mænd oftest græder og sørger og krammer og jubler

– Alt hvad du ejer

Jeg anbefaler bogen, og forfatterskabet i øvrigt, med alle de forårsskrig jeg kan mønstre:: Det er råt, sårbart, politisk, poppet og øjenåbnende. Enjoy!

Del dette post

Ditte Engels Hermansen

Bogblogger // oversætter // cand.mag i dansk
Nordisk litteratur i hjertet // tysk litteratur lige i hælene
Vinder af dansk bogblogger award 2020